Legendární výlet Benedikta XVI. tentokráté do České republiky

Na koberečku před papežem

14. 7. 2009 13:11
Rubrika: aktuality | Štítky: "z jedné vlny"

Na koberečku před papežem

 

 

Dne 29.6.2009 představil architekt Marek Jan Štěpán koncepci a architekturu pro liturgickou návštěvu Svatého otce Benedikta XVI. na mezinárodním letišti Brno - Tuřany. Zároveň představil řešení celé plochy a také řadu symbolů, které zde budou umístěny.

 

Spojení mezi generacemi

 

Drobný podíl každého jedince na cestě víry v čase symbolizují stará boží muka, která jsou v záhybu cesty v severozápadním rohu areálu.Tato stará stavba, jejíž stavitel jistě netušil, při jaké významné události bude hrát nemalou roli, je začátkem hlavní, symbolické osy areálem. Na druhém konci osy je umístěna kotva, která symbolizuje naději a zároveň je symbolem papežské návštěvy v Brně. Spojení mezi generacemi je vyjádřením právě této osy boží muka - kotva.


 Jako tisíc let starý archetyp zastřešení byl záměrně vybrán baldachýn, který bude zastřešovat celé pódium pro Svatého otce. Pódium je čistě bílé, jasný a konzervativní tvar baldachýnu má zvýrazňovat jednoduché formy a moderní ztvárnění. Jeho membránová konstrukce je technicky velmi unikátní. Přístup na pódium je ze čtyř schodišť, zároveň je pódium rozdělěno do tří výškových úrovní a je orientováno na západ. Má rozměr 26 x 22 m a výšku 12 m... Nejstarší socha tohoto typu v Brně, kterou je socha Panny Marie Tuřanské, bude umístěna v přední části pódia. Vedle pódia bude umístěn velký dřevěný kříž ..."

Pavučina z úhlopříček

   

Pro účely této vzácné návštěvy bude cesta na místo konání zařízena od západu autobusovou kyvadlovou dopravou a od severu každý po svých. Přístupové cesty od severu a západu jsou po místní zpevněné komunikaci. Podél komunikací jsou umístěna velká informační centra. Celá plocha vyhrazená pro účastníky je protkána úhlopříčnými cestami, které tvoří kosočtverečné sektory. Každý sektor pojme cca 6000 lidí. Celý areál je navržen pro 150.000 účastníků. Každý sektor bude mít svůj vlastní infostánek. Pódium pro Svatého otce, kde bude jím sloužená mše, je na východní straně areálu a je jeho těžištěm. Mimo pódia pro papeže je na východní hraně areálu také umístěno pódium, na kterém bude velký sbor, orchestr a schola a bude zde probíhat i program přede mší. Na severní straně bude stanové městečko a na západní bude rezervní plocha zároveň s nezbytným hygienickým zázemím ..."

Přepis:  http://tisk.cirkev.cz/z-domova/koncepce-a-architektura-arealu-pro-navstevu-benedikta-xvi-v-brne.html

Podobné články: http://brnensky.denik.cz/zpravy_region/brno-polozi-v-turanech-pro-papeze-koberec20090629.html; http://zpravy.idnes.cz/poutnici-budou-v-brne-naslouchat-papezovi-z-pulkilometroveho-koberce-1zk-/brno.asp?c=A090629_113500_brno_jag

Zobrazeno 1709×

Komentáře

herby

Tyjo! Tuřanská Panna Maria bude taky "na papežovi"! :)

Vendula Krůlová

To víš, tam budou všechny celebrity Brna:D

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona