Legendární výlet Benedikta XVI. tentokráté do České republiky

Pastýřský list - O lásce

7. 8. 2009 20:00

Pastýřský list O LÁSCE

k přípravě návštěvy Svatého otce Benedikta XVI. v České Republice

neděle 9.8.2009

 

Milé sestry, milí bratři,

v době, kdy slavíme dva významné svátky liturgického roku - svátek Proměnění Páně a slavnost Nanebevzetí Panny Marie - se chceme společně s vámi zamyslet nad třetím tématem návštěvy Svatého otce Benedikta XVI. v České republice, nad ctností lásky.

Za oběma svátky, které liturgický rok přináší, objevujeme lásku Boží i lásku lidskou. Jsou to dokonce obrazy vrcholné lásky:


 

Mariinu přijetí do nebe a povznesení k její důstojnosti nebeské královny předcházelo její panensky čisté mateřství. S obrazme Panny Marie nanebevzaté je spojen obraz matky s dítětem v náručí. Lidem všech dob je tento obraz srozumitelný. Životadárná láska Boží a pečující láska pozemské matky jsou silou tohoto symbolu. Život a láska jsou jedno.

Zjevení Božské podstaty Ježíše Krista mělo posílit apoštoly Petra, Jakuba a Jana pro chvíle jeho vykupitelské oběti - smrti na kříži. Tou vešel Kristus do své slávy, kterou třem přítomným apoštolům na okamžik poodhalil. Kristův kříž je obrazem, který by mnoho lidí chtělo odsunout. Smrt a bolest budí strach, a bylo by přece příjemné se jim raději vyhnout. Smrt i bolest však k životu patří, stejně jako k nim patří láska a radost. Kristova smrt byla bolestná a nespravedlivá, přesto byla jedinečným výrazem lásky. Kristus svůj život daroval, a proto ho neztratil. Ukázal i nám, že ten,kdo život z lásky daruje, jej neztrácí, ale získává. Bůh nám otvírá život věčný. Proto láska a oběť k sobě patří a dávají podstatný smysl a cíl našemu životu.

Obracíme se k vám, sestry a bratři, s prosbou: Hledejte o objevte lásku. A až ji naleznete, chraňte ji. Lásku čistou, lásku nezištnou, lásku shovívavou, dobrosrdečnou ... Dnes je láska často degradována na tělesnou rozkoš. Kult poživačnosti a nevázanosti nabízí jen slabé náhražky skutečné lásky. Zvláště mladí lidé mají těžkou situaci ve společnosti, která nabízí silná lákadla jiných bohů i jiných hodnot, než jsou ty křesťanské. O věřících se dokonce říká, že mladým lidem berou štěstí přirozenosti a nakládají na ně břemena, která je neurotizují. Nebojme se říkat svým dětem, když dospívají, že cenou za společensky preferovanou „svobodu" je ztráta lidské důstojnosti. Láska mezi mužem a ženou znamená mnohem víc než pouhý sex. Písmo sv. říká, že „Bůh je láska" (1 Jan 4,8)

Svět bez lásky žije jen pro sebe a ztrácí naději. Nemá budoucnost.Vše se však může měnit k lepšímu, jestli se učíme milovat tak, jako miloval Ježíš, a tak jako on žít pro dobro druhých. Jako křesťané jsme poznali Lásku a uvěřili jsme v ni. Přijměte proto úkol ukázat svým životem druhým Boha, který je láska.

 

Za to se modlíme a k tomu každému z vás žehnáme.

 

 

Váš biskup Vojtěch

a ostatní biskupové Moravy a Čech

Zobrazeno 1792×

Komentáře

doris82

i am a nice girl searching for a nice man with love trusti am a nice girl searching for a nice man with love trusti am a nice girl searching for a nice man with love trust

ToB

V textu je v předposledním odstavci překlep:<br />
<br />
"nakládají na ně břemena, která je neerotizují"<br />
<br />
správně má být "neurotizují".<br />
<br />
Jinak je to pěkný text, ale když jsem ho dneska poslouchal, říkal jsem si, že je moc abstraktní a že by to chtělo převyprávět prostším a konkrétnějším způsobem...

Vendula Krůlová

děkuji za odhalení chyby, opravdu jsem si jí nevšimla

iahudka

Ahojky ToB, to je pravda, chtelo by to prevypravet...

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona